FUE Saç Ekimi

Özellikle genetik (erkek tipi) saç dökülmesi problemi olanlar için kellik kaçınılmaz bir sondur. Her ne kadar Minoxidil ve Finasterid gibi ilaçlar kullanılsa bile bunların etkisi kel kalma sürecini 10-15 yıl kadar daha uzatmaktadır. Yani 30 yaşında değilse bile 40-45 yaşında kellik problemi ile karşı karşıya kalırsınız. Kelliğin nedeni kıl köklerinin ölmesi olduğu için bu süreçten sonra hiçbir ilaç ve cerrahi müdahale yeniden saç çıkmasını sağlayamaz. Bu noktadan sonra yapılacak en mantıklı uygulama saç ekimi yaptırmak olacaktır.

Uygulamanın en doğru tabiri kıl kökü nakli olacaktır. Çünkü yapılan insan vücudunda bulunan bir kılın kökü ile birlikte alarak vücudun başka bir noktasına taşıma işlemidir. Yazının giriş kısmında dikkat ettiyseniz kellik probleminin kıl köklerinin ölmesi ile ortaya çıktığını belirtik, saç ekimi işlemi ile ölmüş kıl köklerinin yerine enseden alınan yeni kıl kökleri nakil edilmektedir. Ekilen kıl kökleri genelde enseden alındığı için genetik dökülmeye karşı dayanıklıdır.

Saç nakli veya saç ekimi, kafatasında saç olmayan bölgelere, iki kulak arasında ensenin üst bölgesinde bulunan saç köklerin taşınması işlemidir. Saç ekimi yapılırken bu bölgenin seçilmesinin nedeni, iki kulak arasında kalan ense bölgesindeki saçların, genetik olarak dökülmemeye kodlanmasıdır. Uzman ekip tarafından lokal anestezi altında mikromotor ile tek tek alınan saç kökleri, kişinin saç açıklığı olan bölgeye, lateral slitlerle saç yönü doğrultusunda kanallar açılarak ekilir.

Saç ekimi hangi yaş grubuna uygulanabilir?

Saç ekimi 20-70 yaş grubuna uygulanabilir. Önemli olan saç ekimi yapılacak kişinin sistemik olarak sağlıklı olmasıdır. 20 yaş grubundaki bir kişiye saç ekimi yapılırken çok iyi bir planlama yapılmalı; saç ekimi ile birlikte, mevcut saçların korunması için etkili bir destek tedavisi de uygulanmalıdır.

Kişiye özgü olan ve saç ekimi sonucunu etkileyen şartlar nelerdir?
Kişinin yaşı, saçsız alanın büyüklüğü, verici alan olan ense bölgesindeki saç yoğunluğu, saç ekimi sonucunu etkileyen kişiye özgü şartlardır.

Saç ekiminde doğal görüntüyü sağlayan unsurlar nelerdir?
Uygun bir ön saç çizgisi belirlenmelidir. Saç yoğunluğu tatmin edici olmalıdır. Orijinal saç açısı ve saç yönleri korunmalıdır. Doğal görüntüyü sağlamak için 35-40 derecelik açılarla saç ekimi uygulanmalıdır.

Hangi bölgeye saç ekimi yapılır, seans sayısı neye göre belirlenir?
Baş üzerindeki saçı tamamen dökülmüş veya tüy haline gelmiş bölgelere, saç ekimi uygulanır. Ortalama 100 mikron kalınlığındaki bir saç teli, 20-25 mikrona inerse ‘’tüy’’ haline gelmiş olarak kabul edilir.

Seans sayısı Hamilton sınıflamasına göre belirlenir. Bu sınıflamada erkeklerde saç dökülmesi 6 evreye ayrılır (Evre A-Evre F). A-B-C evrelerinde bir seans, D-E-F evrelerinde iki seans saç ekimi gereklidir.

Hamilton saç dökülmesi evreleri

Foliküler Ünite Ekstraksiyon (FUE) ne demektir?
FUE dikişsiz, acısız, iz bırakmayan, gündelik hayatı etkilemeyen saç ekim tekniğidir, doğru planlama ve doğru teknik ile mükemmel neticeler sunar.

FUE tekniği özelikleri nelerdir?
Foliküler Ünite Ekstraksiyon kelimelerinin kısaltılmışı olan FUE tekniği acısız, gündelik hayatı etkilemeyen saç ekim tekniğidir. Dikişsizdir, FUT tekniğinde olduğu gibi ensede şerit biçiminde iz bırakmaz. Greftlerin alındığı alanda hızlı iyileşme görülür, uzun süren hissizlik duyusu olmaz. Bu teknikle vücudun diğer bölgelerinden kıl köklerinin nakli mümkündür. Usulünce uygulandığına saçlara doğal ve dolgun görünüm verir.

FUE tekniği ile saç ekimi ağrılı bir yöntem midir?

Saç ekimi lokal anestezi altında uygulanır. Lokal anestezinin uygulanması esnasında kişi hafif bir yanma hisseder. Bunun dışında saç ekimi işlemi esnasında, kişi herhangi bir ağrı duymaz.

FUE tekniği ile saç ekimi nasıl uygulanır?

İşlem öncesinde ensede verici alandaki kıllar, orantılı olarak saç toplamak amacıyla 2 mm ye kadar kısaltılır. Mikromotor denilen özel bir cerrahi aletle ve 0.6-0.7 mm çapındaki iğneler yardımıyla verici alandan saç kökleri, 1-4 kök içeren foliküler ünite denen gruplar halinde çıkarılır. (Bu kalınlığın altında iğne kullanılması, saç köklerinin zedelenmesine neden olabilir.) Çıkarılan saç kökleri, saç teli yoğunluğuna göre ayrıştırılır ve sayılır. Saç ekimi yapılacak alana, doğal saç yönlerine uygun kanallar açılır. Verici alandan alınan saç kökleri, ekim bölgesindeki açılan kanallara yerleştirilir.

FUE tekniğinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Saç köklerinin çıkarıldığı deri ve çıkarılan saç kökleri zedelenmemelidir. Saç kökleri dış ortamda ekim için bekletilirken, gerekli olan fiziki şartlar sağlanmalıdır. Saç kökleri doğru yönde ekilmelidir. İşlem sonrası hasta, doktor tarafından açıklanan uyarılara dikkat etmelidir.

Saç ekimi sırasında kişi kendi ihtiyaçlarını karşılayabilir mi?
Saç ekimi süresince kişi temel ihtiyaçlarını verilecek molalarla, destek görmeye ihtiyaç duymadan karşılayabilir. Saçlar, ekim bölgesinde açılan kanallara yerleştirilirken tv izleyebilir, kitap okuyabilir.

FUE tekniği ile saç ekimi ne kadar sürer?
Saç ekiminde geçen süre, tamamen kişinin ihtiyacı olan saç nakline bağlıdır. 2500-3500 greftlik bir işlem, ortalama 6-7 saatte tamamlanır.

İşlem sonrasında kontroller ne şekilde planlanır?
İlk pansuman saç ekiminden iki gün sonra, doktor tarafından yapılır. Kontrol edilen kökler, özel serumla beslenerek yıkama işlemi yapılır. Kişiye dikkat etmesi gereken konular üzerinde hatırlatmalar yapılır. Bu işlem operasyon sonrası 2 gün devam eder.

Saç ekiminden sonra nasıl yıkama yapılır?
2 hafta süresince her gün bir kez yıkama işlemine evde devam edilir. Yıkamalarda, 50 dk. reçete edilen losyon ve daha sonra şampuan uygulanarak, derinin hızlı bir şekilde normal görünüme kavuşması sağlanır.

Saç ekimi sonrası yaraların iyileşme süresi nedir?

Saç ekimi sonrasında, ekilen alanda ve verici alanda kırmızı kabuklanmalar görülür. Kabuklar 10 gün içerisinde tamamen dökülür ve deri normal görünümüne kavuşur.

Farklı bir şehirden saç ekimi için gelen bir kişi ne kadar süre kontrol altında tutulmalıdır?
Kişinin işlem ve sonrası kontrolleri için yalnızca 3 gün kalması yeterlidir.

FUE tekniği ile ne kadar saç ekimi yapılabilir?
Normalde saçlı derideki sıklık, santimetrekare başına 70-100 foliküler ünitedir. Saç sıklığı %50 azaldığında, saç kaybı fark edilir hale gelir. Santimetrekare başına 35-50 foliküler ünite (70-100 saç teli) saç ekimi ile yeterli saç sıklığı sağlanır. Bazen saçın yapısına bağlı olarak, 65 foliküler üniteye kadar saç ekimine ihtiyaç duyulabilir. Ekilecek alan büyüdükçe, santimetrekare başına olan greft sayısı da düşecektir. Bu nedenle saç ekimi yapılacak alanı saç analizi ile önceden belirlemek, tatmin edici sıklığı sağlamak için önemlidir.

FUE tekniği ile bir seansta ne kadar saç ekimi yapılabilir?
Bu konuda deneyimi olan uzman bir ekip, verici alandaki (ense bölgesi) saç yoğunluğuna ve ihtiyaca göre; bir seansta 2.000 (4500 saç teli) ile 4500 (9000 saç teli) greft ekimi yapabilmektedir.

FUE tekniği ile bir kişiye ne kadar süre sonra ve kaç seans saç ekimi işlemi yapılabilir?
İkinci FUE operasyonu ihtiyaç duyulursa, bu seans en erken 4 ay sonra uygulanır. Kişinin verici bölgesindeki saç yoğunluğuna göre, 3 hatta 4 seans saç nakli uygulanabilir.

FUE tekniği ile saç ekiminden sonra, ensede var olan saçların azaldığı fark edilir mi?
Deneyimi olan bir ekip tarafından yapılan saç ekiminde, 2. ve 3. seanslardan sonra dahi, ense bölgesinde rahatsız edici bir seyrelme gözlenmez; saçlı derinin geneli üzerinde orantılı bir saç yoğunluğu ortaya çıkar.

Ekilen saçlar dökülür mü?
Ekilen saç telleri, saç kökleri damarlanmaya başlamadığı için 2-3 hafta sonra geçici olarak dökülmeye başlar ve 1–2 ay içinde ekilen saçların % 40–70‘i dökülür.

Ekilen saçlar ne zaman çıkmaya başlar?
Saç ekiminden sonra dökülen saçlar 2–3 ay içinde çıkmaya başlar, 6–10 ay içerisinde arzu edilen sonucu yansıtmaya başlayacaktır.

Ekilen saçların kaybedilme riski var mıdır?
Saç ekiminde ekilen saçlar kalıcıdır, çünkü genetik olarak dökülme özelliği olmayan kafanın arka bölgesinden alınan saçlardır.